HOŞ GELDİNİZ

HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

Pekmezler Arasında En Faydalı Hangisi?

26-10-2021 01:48
Pekmezler Arasında En Faydalı Hangisi?

Kış aylarının gelmesi, korona virüsün hala aramızda olması ve pandemi döneminin devam etmesi ile bağışıklık sistemini güçlü tutmak her zamankinden daha çok önem kazanmış durumda. Bu yüzden herkes bağışıklık sistemini destekleyen ve güçlendiren şifa deposu besinleri tüketmekte özen gösteriyor. Kış aylarının vazgeçilmesi olan bu şifa deposu besinlerden bir de insan sağlığı için sağladığı faydaları ile; pekmez.

Üzüm, incir, dut ya da keçiboynuzu gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılmasıyla hazırlanan pekmez ülkemizin de Anadolu’ya özgü geleneksel lezzetlerinden biridir. Pekmez hazırlanırken kullanılan meyveye göre tadı oldukça tatlı veya biraz acımsı olabilmektedir. Ayrıca yine aynı şekilde pekmezin hazırlandığı meyveye göre sağladığı faydalarda değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden her pekmez çeşidinin iyi geldiği şeyler ya da hastalıklar değişebilmektedir. Ancak bütün pekmez çeşitlerinin sağladığı faydalar değerlendirildiği zaman bir tanesi içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller ile biraz daha ön plana çıkmaktadır. Diğerlerinden ayrılan bu pekmez, keçiboynuzu pekmezidir. Bu yüzden pekmez çeşitleri arasında en faydalı olanı keçiboynuzu pekmezi diyebiliriz.

İlginizi Çekebilir: Üzüm Pekmezi Faydaları Nelerdir?

En çok tüketilen pekmez çeşitleri nelerdir?

Ülkemizde en çok bilinen ve bu yüzden de en çok tüketilen pekmez çeşitlerinden biri üzüm pekmezidir. Aslında farklı meyveler ile hazırlanan birçok pekmez çeşidi vardır ancak bazıları özellikle sağladığı faydalar ile daha çok ön plana çıkmaktadır. En çok tüketilen bu pekmez çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Ülkemizde en çok bilinen ve bu yüzden de en çok tüketilen pekmez çeşitlerinden biri üzüm pekmezidir. Aslında farklı meyveler ile hazırlanan birçok pekmez çeşidi vardır ancak bazıları özellikle sağladığı faydalar ile daha çok ön plana çıkmaktadır. En çok tüketilen bu pekmez çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Üzüm Pekmezi

İsminden de anlaşılacağı üzere üzümden elde edilen pekmez çeşididir. Üzümün çok üretildiği bölgelerde aslında üzümleri değerlendirmek için kullanılan yöntemleri denerken ortaya çıkmıştır. Ancak faydaları sayesinde çok uzun yıllardır insanlar tarafından şifa kaynağı tüketilmektedir.

Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi

Keçiboynuzundan üretilmektedir. Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.

Ülkemizde en çok tüketilen pekmez çeşitleri üzüm pekmezi ya da keçiboynuzu pekmezi olsa da dut pekmezi oldukça yüksek bir tüketim oranına sahiptir.

Pekmez neye iyi gelir ve hangi hastalıkları önler?

Pekmez hazırlanırken kullanılan üzüm, keçiboynuzu veya dut hangi meyve olursa olsun bu meyveler farklı minerallere, vitaminlere sahip olabilmektedir. Bu yüzden her pekmezin besin değerleri ve içeriği farklı olabilir ve sağladığı faydalarda değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak en çok tüketilen iki pekmez olan Üzüm pekmezi ve Keçiboynuzu pekmezinin neye iyi geldiğine ve hangi hastalıklara iyi geldiğine bakacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz;

Üzüm Pekmezi:

-Yüksek oranda kalsiyum içeriğine sahiptir. Böylece kemik gelişimini ve sağlığını korumak için oldukça faydalı bir besindir.

-Günlük demir ihtiyacını karşılayacak kadar yüksek demir içeriğinde sahiptir. Demir özellikle vücutta oksijenin bütün vücuda taşınmasını sağlayan oldukça önemli bir mineraldir.

Keçiboynuzu Pekmezi:

-İçeriğinde bunun gallik asit sayesinde nefes darlığına iyi geldiği ve önlemekte oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Uzmanlar özellikle astım hastalarına tavsiye edilir.

-Sindirim sistemini çalıştırmaya, bağırsak hareketlerini düzene sokmaya yardımcı olur.

Pekmez çeşitlerinin bütün bu faydalarından yararlanmak için ise pekmezi günlük beslenme rutininize eklemeniz gerekiyor.

Ne sıklıkla tüketmek gerekir?

Pekmez çeşitleri özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılamak için oldukça etkili besinlerdir. Ancak yüksek oranda doğal şeker nedeniyle tüketirken dikkat edilmesi gerekebilir. Uzmanlar sağlıklı yetişkinlerin her sabah 1 veya 2 çorba kaşığı tüketmesini tavsiye ediyor. Çocuklarda ise her gün düzenli olarak 1 yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.

Helva Market ekibi olarak bu yazımızda pekmezler arasında en faydalı hangisi, en çok tüketilen pekmez çeşitleri nelerdir, pekmez neye iyi gelir ve hangi hastalıkları önler ve ne sıklıkla tüketmek gerekir sorularına cevaplar vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Sizin için özenle ve ustalıkla hazırladığımız pekmez çeşitlerini sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Pekmez çeşitleriile ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı helva pekmez çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.