HOŞ GELDİNİZ

HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

Sütlü Un Helvası faydaları nelerdir?

11-12-2021 02:39
Sütlü Un Helvası faydaları nelerdir?

Türk Mutfak kültüründe birçok çeşidi olan helva, geleneksel tatlılar arasında yerini alarak oldukça önemli ve değerli tatlarımızdan biri olarak karşımıza çıkar. Hem eşsiz lezzeti hem de besleyiciliği ile uzun yıllardır tüketilen helva çeşitleri günümüzde hala değerini koruyarak ülkemizde en çok tüketilen tatlı çeşitlerinden biri. Helva, ayrıca kendisine yüklenen anlamlar ile de Türk mutfak kültüründe ayrı bir yere sahip. Kültürümüzde birçok önemli olaya ve özel günlere helva eşlik eder. Ölenlerin arkasından helva dağıtılır, düğünlerde ya da sünnet düğünlerinde tatlı olarak helva dağıtılır. Dilekleri kabul olanlar helva dağıtırlar ya da kandil gecelerinde ve mevlitlerde de hep helva dağıtılır.

Günümüzde farklı yöresel birçok helva lezzeti bulunmaktadır. En çok karşılaşılan ve tüketilen helva çeşitlerinin başında ise un helvası ve irmik helvası gelmektedir.

Un helvasının şerbetinin su yerine süt ile yapılmış haline ise sütlü un helvası adı verilmektedir. Sütlü un helvasının bilinen faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

-Bağışıklık sistemini destekleyerek, güçlendirmeye yardımcı olur. Böylece birçok hastalığı önler.

-İçeriğinde yer alan karbonhidrat ve yağlar ile enerji vererek halsizliğe iyi gelir. Metabolizmanın çalışmasına yardımcı olur.

-Yüksek kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını destekler ve korur.

-Anemi tedavisinde sağladığı etki sayesinde kansızlığa iyi gelir.

-Oldukça güçlü bir protein kaynağıdır.

Bütün bu faydalarının yanı sıra sütlü un helvasının, tokluk hissi yaratarak kilo vermeye yardımcı olduğu, mideyi rahatlattığı ve balgam söktürücü özelliğe sahip olduğu bilinmektedir.

İlginizi Çekebilir: Mısır Unlu Helvanın Faydaları

Hangi hastalıkları önler

Sütlü un helvası helvanın sağladığı zengin besin içeriğinin yanı sıra içerisinde yer alan süt sayesinde oldukça zengin ve sağlıklı bir besin içeriğine sahiptir. Sütlü un helvasının en zengin olduğu besin içeriği ise kalsiyumdur. Kalsiyum özellikle kemik sağlığı için en önemli minerallerden biridir. Çocukların kemik gelişimi desteklemek için, kadınlarda daha sık görülen kemik hastalıklarını önlemek için ya da yaşlıların kemik erimesi gibi problemlerini engellemek için düzen olarak süt tüketmeleri gerekmektedir. Un helvasını süt ile yapmakta süt tüketmenin hem en leziz hem de en eğlenceli yöntemlerinden biridir. Ayrıca sütlü un helvasının sindirim sistemi hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Zengin süt içeriğinin fayda sağlayarak önlediği bütün hastalıkları sütlü un helvası tüketerek daha lezzetli bir şekilde sağlayabilirsiniz.

İçerdiği proteinler

Sütlü un helvası tüketenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de sütlü un helvasının kaç kalori olduğu ve içeriğinde yer alan vitaminler, proteinler. Sütlü un helvasının 100 gramı 282 kaloriye karşılık gelmektedir. Ayrıca 1 porsiyonu ise yaklaşık 124 gram gelmekte ve 124 gramda 350 kaloriye denk gelmektedir. Sütlü un helvasının sahip olduğu besin değerlerine 100 gramı baz alarak bakacak olursak;

Kalori: 282 kcal
Karbonhidrat: 31.9 g
Lif: 0.3 g
Protein: 2.5 g
Yağ: 14.7 g
Kolesterol: 6.3 mg
A Vitamini: 106.8 IU
C Vitamini: 0.5 mg
Potasyum: 88.8 mg
Kalsiyum: 61.3 mg
Demir: 0.2 mg

Sütlü un helvasının besin değerlerine bakıldığında ne kadar zengin bir besin içeriğinde sahip olduğu görülmektedir. Ancak karbonhidrat ve yağ oranı bakımından da yüksek orana sahip bir tatlı çeşididir. Bu yüzden özellikle karbonhidrat tüketirken dikkatli olması gereken kişilerin tüketirken bu değerleri göz önüne almasında fayda var. Ayrıca kilo vermek için kalori hesaplaması yapanların da günlük tükettikleri kaloriyi hesaba katarak tüketmeleri daha faydalı olacaktır.

Ne sıklıkla tüketmek gerekir

Sütlü un helvası lezzeti ile birçok kişinin tüketmekten zevk aldığı tatlıların arasında yer almaktadır. Ancak diğer bütün şerbetli tatlılarda olduğu gibi karbonhidrat oldukça yüksektir. Ayrıca sütlü un helvası zengin besin içeriğine rağmen yağ oranı açısından da zengindir. Bütün bu değerler göz önüne alındığında özellikle aldığınız karbonhidrat ve yağ oranına dikkat etmeniz gerekiyorsa fazla tüketmemeye dikkat etmeniz gerekebilir. Aynı şekilde kilonuza dikkat ediyorsanız sütlü un helvasını az tüketmeniz gerekebilir.

Helva Market ekibi olarak bu yazımızda sütlü un helvası faydaları nelerdir, hangi hastalıkları önler, içerdiği proteinler ve ne sıklıkla tüketmek gerekir konularında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Sizin için özenle ve ustalıkla hazırladığımız helva çeşitlerini sitemiz üzerinden sipariş vererek satın alabilirsiniz. Helvalar ile ilgili daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı inceleyebilir veya farklı helva çeşitleri için sitemize göz atabilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.