HOŞ GELDİNİZ

HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?

Dut Pekmezinin Faydaları

05-02-2020 00:24
Dut Pekmezinin Faydaları

Dut Pekmezi

En taze, leziz meyvelerden olan dut içinde barındırdığı doğal şekeri sayesinde üretilen dut pekmezi geleneksel Türk lezzetlerindendir ve Anadolu insanımızın hastalıklara karşı en etkili kalkan olarak tükettiği en kıymetli besinlerdendir. Lezzet konusunda son derece uzman olanların bulundukları her platform ve her fırsatta tüketilmesinin gerekliliğini belirttikleri dut pekmezinin faydaları çok fazladır.
 
Dut pekmezi soğuk algınlığı gibi hastalıklara da iyi gelmesinin yanında  aynı zamanda kan dolaşımını dengeler ve karaciğer hastalıklarına karşı da iyi gelen bir besin kaynağıdır.  
 
Tahin ve pekmez ikilisi muhteşem bir lezzet kaynağı ve enerji deposudur. Ayrıca pekmezle yapılan yiyecekler de çok lezzetli ve faydalıdır.  
 
dut pekmeziVücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve enerjisini arttırdığı bilinen, severek tüketilen meyvelerden olan dut iyi bir antioksidan kaynağı olmasından dolayı dut pekmezi de o derecede çok faydalıdır. Dut pekmezi, dut şurubu veya dut pestili şeklinde de tüketilebilmektedir. 
 
Kahvaltıda tat vermeyen besinleri tüketmek yerine, pekmez gibi lezzetli ürünlerin tüketilmesine sizde olmaz demeyeceğinizi düşünüyoruz. Eğer siz de sabahları kahvaltı keyfinizi ve damak tadınızı önemsiyorsanız ne yediğinizi de önemsemelisiniz.  
 
Dut pekmezi adından da anlaşılacağı gibi dut meyvesinden elde edilen pekmez türüdür. Dut pekmezi faydalarına geçmeden önce ön bilgi olarak diyebiliriz ki, dut pekmezi özellikle de en önemli mide hastalıklarından olan mide ülserine çok iyi gelmektedir.  
 
Yüksek bir teknoloji kullanarak tamamen steril ve hijyenik bir ortamda üretilen dut pekmezinde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretmekteyiz. Tamamen hijyenik bir ortamda saf ve doğal olarak ürettiğimiz dut pekmezi sofralarınızın vazgeçilmeyen gıdası olacaktır.  
 
Sadece glikoz ile beslenen beynimizin bir gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamasında en büyük yardımcı olarak pekmez gösterilmektedir. Pekmez de doğal olarak glikoz maddesi bulunduğundan dolayı beynimiz için birebirdir. Bu yüzden dut pekmezi içerdiği yüksek mineral ve vitamin içeriğinden dolayı 7 den 77 ye her yaştan insanın ideal ve çok lezzetli bir besin kaynağıdır.  
 
dut pekmezi
 
 

Dut Pekmezinin Yapılışı

Dut pekmezi nasıl yapılır; dut pekmezi kıvamı alabilmesi ve leziz bir dut pekmezi olabilmesi için olgunlaştıktan sonra toplanması için dutlar dört kişi yardımıyla köşelerinden tutulan hasavan olarak adlandırılan bez üzerine ağaçtan silkelenerek ağaçtan dökülmesi sağlanır ve kazanlara konulur.
 
Kazana toplanan dutları kapatacak kadar su ilave edilir ve bu şekilde dutlar çekirdeklerinden ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynayan dut pekmezi süzülüp dinlendirilir. Dinlendirilen dut pekmezi sonrasında tekrardan kazana yerleştirilir ve tekrar kaynatılır. Kaynatılan dut pekmezi geniş tabanlı kaplara aktarılır ve birkaç gün bu şekilde güneşte bırakılır. Güneşlendirilmesinin ardından tekrar süzülerek saklanacağı kaplara alınır.  
 
Severek tüketilen dut meyvesi, beyaz dut, kara dut gibi iki adet çeşidi vardır. Dut meyvesi kemikleri güçlendirir, kalbi de korur ve ek olarak idrar söktürücü etkisinden dolayı faydalı bir meyvedir dut.
 
Dut aynı zamanda oldukça da besleyici bir meyvedir ve iyi bir antioksidan kaynağıdır. Dut meyvesinden üretilen dut pekmezi, dut şurubu ve dut pestili olarak üretilir ve lezzetli bir şekilde de tüketilebilir.
 
Dut pekmezi özü itibari ile yoğun bir kıvamı olduğundan dolayı tek başına tüketilmesi zor olabileceğinden tahin ile karıştırılarak da tüketilebilir.
 
Kansızlık sorunu olanlar veya kan şekeri düşük olan kişiler dut pekmezini sabah aç karnına 2 yemek kaşığı tüketebilirler. Ayrıca dut pekmezini çay, süt gibi içeceklerin içerisine koyarak da tüketebilirsiniz. Ek olarak bazı tatlıların içerisine şeker yerine bu dut pekmezini ekleyebilirsiniz.  
 

Dut Pekmezi ve Dut Pekmezinin Bilinmeyen Faydaları

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 04.02.2020 tarihinde yaptığı konuşmada belirttiği, kendi bağışıklığını ve enerjisinin yüksek olmasını borçlu olduğu ve Erzurum'dan özel olarak getirttiği dut pekmezine bağlı olduğunu açıkladı.  
 
Dut pekmezi demir bakımından oldukça zengin bir besindir. Ayrıca dut pekmezi kansere karşı koruma sağlayan antioksidanlar açısından da çok zengindir. Dut pekmezi faydaları arasında kemikleri güçlendirici özelliği bulunmaktadır ve ayrıca kemik erimesine karşı koruma sağlar.
 
Vücut direncinin arttırılması adına dut pekmezinin faydaları çok etkili olan dut pekmezi, astın ve bronşit hastalıklarına karşı soğuk havalar için vücut direncinin arttırılmasında kullanılır. Dut pekmezi sporcular için zengin bir enerji deposudur.
 
Yeni doğan bebeklerin ve gelişim çağındaki çocukların zeka ve bedensel gelişimine etkili bir şekilde yardımcı olan dut pekmezi çocuklarımızda sıklıkla rastlanan pamukçuk rahatsızlığında tedavi edici olarak kullanılır.
 
Dut pekmezi ile gargara yapılması ile ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir.    
 

Dut Pekmezi Nasıl Tüketilmesi Gerekir 

Dut pekmezi yoğun kıvamlı olduğu için tek başına tüketmek zordur. Bu nedenle tahine karıştırarak da tüketebilirsiniz. Kansızlık sorunu olanlar ya da kan şekeri düşük olan kişiler sabah aç karnına 2 yemek kaşığı tüketebilirler. Bunun dışında Çay, süt gibi içeceklerin içerisine koyularak da tüketilebilir. Bazı tatlıların içerisine şeker yerine bu pekmezi ekleyebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.